Beste tips voor een lange autovakantierit

Beste tips voor een lange autovakantierit

Met het vliegtuig op vakantie gaan betekent dat je sneller op je bestemming komt, maar die extra kosten en die wachttijden zijn niet het leukste. Het is dus niet zonder reden dat er nog zoveel autovakanties worden gedaan. Het vervelende is dat je wel eerst die lange autorit moet overleven, lees hieronder de beste tips!

Ga altijd voorbereid op pad

Het gebeurt de meeste mensen, de avond voordat je op vakantie gaat schiet je in de stress. Misschien is dit nu wel het geval en ben je hier op uitgekomen. Dan zijn de volgende twee tips misschien met meer te behalen. Maar sla ze wel alvast op voor de volgende keer dat je op vakantie gaat met de auto.

Lees je goed in over jouw bestemming

Je hebt bijvoorbeeld in alle Europese landen de plicht om een gevarendriehoek bij je te hebben in je auto. Bij sommige landen heb je ook nog een brandblusser, veiligheidshesje of tolvignetten nodig.
Breng je auto voor de vakantie altijd naar de garage voor een hele check. Rondom de schoolvakanties hebben de garages vaak een mooie aanbieding hiervoor.
Begin goed uitgerust aan de lange autorit
Begin uitgerust aan de lange autorit, dus de dag voordat je op vakantie gaat, is het verstandig om een goede nachtrust te pakken en zeker niet (teveel) alcohol drinken. Door slaaptekort en alcohol verminderd jouw concentratie op de weg. En in slaap vallen achter het stuur is het allerlaatste wat je wilt.
Ben je uitgerust of niet, ook je reis put je uit. Zorg dat je genoeg pauzes neemt en dat het niet te warm is in de auto. Reis je met meerdere personen met een rijbewijs, wissel dan vooral af. Zo kun je om en om rust pakken of een powernap nemen.
Zorgt voor voldoende eten en drinken. Niks is vervelender dan onderweg honger en dorst te krijgen. Zorg eerder dat je teveel eten en drinken hebt dan te weinig. Heb je kinderen mee in de auto, probeer dan de suikers te vermijden, hier wordt iedereen drukker van en vooral de kinderen. Dit kan erg storend zijn tijdens een (lange) autorit.
Zware maaltijden zijn ook niet aan te bevelen tijdens een lange autorit, je wordt er slaperig van. Ook wordt je slaperig van vochttekort dus drink voldoende. Heb je last van wagenziekte, probeer dan geen zoet eten in te nemen. Zoute nootjes en stengels zijn dan een betere optie.
Reis je af naar een warm land zoals Spanje of Frankrijk? Dan kan het nog wel eens heel warm worden in de auto. Zorg dus voor eten dat goed tegen warmte kunnen of zorg voor een koeltas of koelbox.
Het grootste risico tijdens een lange autorit is onderschatten hoe moe je daadwerkelijk bent. Weet en herken dus altijd wanneer het tijd is voor een pauze. De signalen van vermoeidheid zijn o.a in je gezicht wrijven, aan je haar friemelen, aan je neus krabben en zwaarder wordende oogleden. Stop direct als je een van deze dingen hebt.
​​​​​​​Nog beter is het om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg dat je elke twee uur minimaal een kwartier stopt. Om wat te drinken, te plassen, je benen te strekken en een frisse neus halen zodat je weer fris en fruitig bent en weer kunt doorrijden.
Rij veilig! Hardrijders zijn doodrijders
Niet te vergeten, hardrijders zijn doodrijders. Rijd dus niet gehaast, neem voldoende tijd voor pauzes en neem als het moet een tussenstop in een leuk dorpje. Doe er alles aan om niet oververmoeid te raken tijdens de rit. Fijne vakantie!