De 5 hoogste bergen van Europa

De 5 hoogste bergen van Europa

Wist je dat er in Europa maar liefst 128 bergen zijn met toppen van 4.000 meter en hoger? En wist je dat de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest met een hoogte van 8.848 meter, bijna 2 keer zo hoog is als de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc? In de winter zijn de hoogste bergen van Europa prachtig bedekt met een dikke laag sneeuw. In de zomer lenen deze bergen zich echter uitstekend voor een heerlijke wandeling of om te mountainbiken. Hieronder een lijst van de hoogste bergen van Europa. Hierbij hebben we de Russische bergtoppen in de Kaukasus niet meegerekend. De Russische Elbroes meet een hoogte van 5.642 meter, maar deze berg staat op de grens van Europa en Azië en volgens veel geologen hoort deze berg toch bij Azië. Vandaar dat we deze niet meerekenen.

1. De Mont Blanc (4.808 meter)

De hoogste berg van Europa is de wereldberoemde Mont Blanc. Deze prachtige, ruige berg ligt in het hart van de Savoie Alpen, gedeeltelijk in Italië en gedeeltelijk in Frankrijk. Doordat er veel ijs en firn op ligt, kan de hoogte van de berg zo’n anderhalve meter verschillen. Je kunt er niet skiën, maar sommige waaghalzen klimmen wel naar de gevaarlijke top. Jaarlijk laten vele mensen bij deze poging het leven. De Mont Blanc staat daarom bekend als gevaarlijk, genadeloos maar toch extreem mooi.

2. Dufourspitze (4.634 meter)

De meeste hoge bergen van Europa liggen in Zwitserland. Zo ook de Dufourspitze met een hoogte van 4.634 meter, goed voor een tweede plaats op onze lijst. De berg behoort tot het Monte Rosa-massief en ligt op de grens van Italië en Zwitserland. De 2.000 meter hoge zuidwand is een loodrechte muur van sneeuw en ijs. De berg is vernoemd naar de generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour.
3. Zumsteinspitze (4.563 meter)
De Zumsteinspitze met een hoogte van 4.563 meter behoort ook tot het Monte Rosa-massief en is de nummer drie op onze lijst. Ook deze berg ligt deels in Zwitserland, deels in Italië. Deze berg leent zich uitstekend voor een heerlijke wandeling met prachtige uitzichten. Alleen de top is slechts voor de ervaren klimmers te bereiken.
4. Signalkuppe (4.554 meter)
De Signalkuppe, met een hoogte van 4.554 meter ligt ook gedeeltelijk in Zwitserland en gedeeltelijk in Italië. Op de top staat de hoogst gelegen berghut van Europa. Deze hut, de Capanna Regina Margherita, is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita di Savoia. Als je tijdens de beklimming van deze berg toch lekker op dreef bent, kun je in één klim door naar de naastgelegen Zumsteinspitze.
5. Dom (4.545 meter)
Vanaf de machtige Dom, met een hoogte van 4.545 meter, kun je genieten van de adembenemende uitzicht over de omgeving van het Zwitserse Saas-Fee. De top van de berg lijkt qua vorm wel iets op een vleermuis die zijn grote vleugels heeft uitgeslagen. De Dom behoort tot de Mischabelgroep, het hoogste bergmassief van Zwitserland. De naam ‘Mischabel’ betekent ‘hooivork’. Het massief heeft deze naam gekregen, omdat de pieken van dit massief ontzettend dicht bij elkaar liggen.