De 5 mooiste wandelingen in de Ardennen

De 5 mooiste wandelingen in de Ardennen

Ga je binnenkort naar de Ardennen of heb je gewoon zin om een keer een mooie route te bewandelen? Dan hebben wij hieronder voor jou een top 5 lijstje gemaakt van de mooiste wandelingen in de Ardennen!

1. Wandelen in het woud van Anlier

Smeer jezelf maar goed in met muggenspray, deze prachtige groene wandeling van 9 kilometer gaat dwars door het woud van Anlier. Dit woud is ook nog eens erg belangrijk voor het ecosysteem in de Ardennen. Je komt langs een paar smederijen. Deze regio stond eerder bekend als dè ijzerregio.
Verdere info over deze wandeling :
De afstand is 9 kilometer. Je bent ongeveer tussen de 2 en 3 uur aan het wandelen. De moeilijkheidsgraad is ‘gemiddeld’ en stevige wandelschoenen zijn zeker nodig.

2. Wandelen langs de Ninglinspo

Er is maar één bergriviertje in heel België, de Ninglinspo! Het is dus zeker leuk om langs dit riviertje te wandelen. Het is een aanrader stevige wandelschoenen aan te trekken, want je loopt langs veel heuvelachtige paden. Voor jonge kinderen is het niet zo geschikt om te wandelen, omdat je veel hoogteverschillen hebt en de paadjes kunnen soms wat glad zijn. Je eindigt op een uitkijkpunt, waar je van een fantastisch uitzicht kan genieten. Onderweg kom je enkele watervalletjes tegen. De wandeling is maar 6 kilometer lang, toch ben je langer onderweg door al de hoogteverschillen.
Verdere info over deze wandeling :
De afstand is 6 kilometer, je bent ergens tussen de 2 en 3 uur aan het wandelen. De moeilijkheidsgraad is ‘matig’. Stevige wandelschoenen zijn nodig. Je wandelt vooral in de schaduw.
3. Wandelen in het Hertogenwald in de hoge Venen
Deze wandeling is 8 kilometer lang, alleen maar groen, veel rust en lekkere ruikende bossen. Over deze wandeling wordt gezegd dat hij net zo fantastisch is als de Ninglinspo van hierboven. Maar dat zul je zelf moeten bepalen. Wees wel voorzichtig als je hier wandelt, er zijn veel boomwortels en de ondergrond wisselt al eens. Net zoals bij de Ninglinspo, wandel je langs een rivier, eerst langs de Helle en daarna langs de Getzbach.
Verdere info over deze wandeling :
De afstand is 8 kilometer, waarvoor je ongeveer 2 tot 3 uur nodig hebt. De moeilijkheid is ‘iets boven gemiddeld’. De wandeling is niet geschikt voor jonge kinderen of als je wat slechter te been bent.
4. Wandelen in Gileppe aan de stuwdam
Bij deze wandeling ga je naar het stuwdam van Gileppe. Deze stuwdam met gigantisch stuwmeer werd gebouwd in 1878 en daarmee één van de oudste dammen van Europa. Je ziet een leeuw van 13 meter hoog die de dam bewaakt. Dit is een van de meest mooie dingen die je kunt zien in de Ardennen. Je kunt met een lift naar de panoramatoren van zo’n 77 meter hoog, hier kun je wat eten of een hoogteparcours doen. Hierboven heb je keuzes van routes van 3,2 km, 3,3 km , 8,7 km of 15,6 kilometer. De route van 15,6 kilometer leidt je helemaal rond het meer. Je vindt langs dit pad infoborden over de natuur en je geniet van prachtige uitzichten over de dam.
Verdere info over deze wandeling :
De afstanden liggen tussen de 3,2 en 15,6 kilometer, hier moet je zelf uit kiezen. De tijd verschilt dus ook per route. De moeilijkheidsgraad is ‘matig’ tot ‘gemiddeld’.
5. Wandelen bij de waterval van de Bayehon
De laatste wandeling is een rivierwandeling naar de waterval van de Bayehon. Deze wandeling begint én eindigt bij de watermolen, de Moulin du Bayahon. De meeste mensen kiezen voor deze wandeling om de waterval van Bayehon te bekijken. Bij deze waterval stort het water van wel 9 meter naar beneden. Je kunt alleen naar de waterval wandelen, dit is zo’n 1,5 kilometer vanaf de watermolen. Dit zou echter wel zonde zijn van de prachtige omgeving die je dan mist. Als je de heuvel bewandelt, zie je zoals de naam al doet vermoeden de Oude Eik, deze eik is al eeuwenoud.

Verdere info over deze wandeling :
Je hebt 2 verschillende afstanden, de groene van 12,6 kilometer en de rode van 9 kilometer. De duur hangt dus ook vanaf welke je kiest, ergens tussen de 2 en 4 uur. De route is voor iedereen te doen.