Op vakantie naar Tsjechië

Op vakantie naar Tsjechië

Tsjechië wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Steeds meer vakantiegangers weten dit prachtige, veelzijdige land te vinden. Het ligt bovendien redelijk dichtbij en is ook nog relatief goedkoop. Er zijn prachtige steden te bezoeken, zoals Praag en Český Krumlov bijvoorbeeld, maar het land kent bovendien vele culturele bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden die het zeker de moeite waard maken.

Praag

Ga je een vakantiehuis huren in Tsjechië, dan mag Praag zeker niet op je lijst ontbreken. Deze bekende en meest bezochte stad bevindt zich op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alle bezienswaardigheden, zoals het astronomisch uurwerk, de joodse wijk en de Karelsbrug, bevinden zich op loopafstand in het compacte centrum. Midden door de stad loopt de rivier Moldau. De skyline van de stad wordt gekenmerkt door maar liefst 550 toeren. Niet voor niets wordt Praag dan ook vaak de ‘Stad van Honderd Torens’ genoemd.

Karelsbrug

De 14e eeuwse Karelsbrug verbindt de beide delen van Praag met elkaar. Deze 516 meter lange brug met 16 bogen was lang de belangrijkste verbinding tussen de Praagse Burcht en het oude centrum. Op de brug zijn 30 barokke standbeelden van heiligen en vele straatartiesten en straatmuzikanten te bewonderen.
Ceský Krumlov
Het kleine middeleeuwse stad Český Krumlov, in het zuiden van Tsjechië, heeft een historisch centrum dat dateert van tussen de 14e en 17e eeuw. Temidden van de prachtige oude gotische, barokke en renaissance gebouwen steekt het 13e eeuwse kasteel Schwarzenberg er als een grote piek bovenuit. Ook het oude Raadhuis, de synagoge en Joodse begraafplaats, de Sint Vituskerk en het Streekmuseum zijn zeker de moeite waard.
Telč
Telč geldt als de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië. De stad ligt in het centrale zuiden van het land en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Langwerpige pleinen worden omgeven door gekleurde huisjes. Het 17e eeuwse kasteel in renaissancestijl wordt omringd door water en een Engels park. Door zijn romantische sfeer is dit kleine stadje zeker de moeite waard.
Bottenkappel van Kutná Hora
Een bijzonder monument die je zeker niet mag missen is het bottenkapel van Sedlec, in Kutná Hora. Deze 15e eeuwse kapel bevindt zich onder de Allerheiligenkerk op de begraafplaats in Sedlec, een buitenwijk van Kutná Hora. Van buitenaf ziet het kerkje er vrij onschuldig uit, maar binnenin herbergt het tal van schedels en botten. Verder naar beneden kom je in een ruimte vol opgestapelde schedels en botten, die ook als decoraties en zelfs als kroonluchter aan het plafond worden gebruikt.
Hluboká kasteel
Het Hluboká kasteel in Hluboká nad Vitavou geldt als één van de mooiste kastelen van het land. Mede door de romantische bouwstijl en het gebruik van witgesteente heeft het wel iets weg van het Britse Windsor Castle. Het 13 eeuwse kasteel wordt omringd door fraaie Engelse tuinen. In het kasteel vind je diverse prachtige kunstwerken.