Top 10 natuurplekken in Zwitserland

Top 10 natuurplekken in Zwitserland

De natuur in Zwitserland is prachtig en verrassend genoeg redelijk onontdekt door het massatoerisme. Wellicht omdat het geen zee heeft of door de hogere prijzen. Toch zijn de Alpen in Zwitserland een prachtige bestemming voor een heerlijke fiets- of wandelvakantie. Lees hieronder de top 10 natuurplekken in Zwitserland.

1. Zwitserse Alpen

De Zwitserse Alpen bevinden zich in een groot deel van het land. In het zuiden en oosten zijn de hoogste bergtoppen te vinden en in het noorden en midden is het dichter bevolkt en meer heuvelachtig. De bekendste bergen vind je in Wallis en in de Berner Alpen. In Wallis liggen de Matterhorn en de Dufourspitze, in de Berner Alpen vind je de Eiger en de Jungfrau.

2. Wallis

In Wallis is de natuur echt een lust voor het oog. Voor vele mensen is dit het allermooiste gebied van Zwitserland. Hier vind je de hoogste bergtoppen, zoals de Dufourspitze (4.634 m), en de prachtige Matterhorn, die je zeker eens moet bezoeken. Dat is een belevenis op zich, alleen de reis er naar toe al!. Verder zijn er hier mooie kloven te bewonderen, zoals de Via Mala.
3. Berner Alpen
De Berner Alpen hebben na Wallis de hoogste bergtoppen van het land. Hier vind je de Jungfrau (4.158 m) en de Eiger (3.970 m). Verder heb je hier een prachtige natuur, hoge bergen, sprookjesachtige Alpenweiden en de ontelbaar veel gletsjers, zoals de Aletschgletsjer.
4. Uri
Het centrale deel van Zwitserland, genaamd Uri, is een nog vrij onbekende plek voor de meeste Nederlandse toeristen. Hier is de natuur ook waanzinnig mooi, prachtige dalen, watervallen, monumentale bergtitanen en bloemrijke weiden die je overal over het landschap vindt. Een aanrader is de Sustenpass en de Klausenpass, deze zijn echt heel erg mooi.
5. Graubünden
Graubünden, wat in het meest oostelijk gelegen gebied ligt van Zwitserland, heeft heel veel bergen en biedt genoeg mogelijkheden voor een actieve vakantie. Hier vind je 937 bergtoppen, 600 meren en zo’n 150 mooie dalen. In 2007 werd het Lai da Palpuogna bij Bergün verkozen tot mooiste plek van heel Zwitserland!
6. De Jura
In het westen van Zwitersland ligt de Jura. Hier is een lager berggebied, met hoogte tot zo’n 1.700 meter. Je vindt hier uitgestrekte bossen met lieflijk gebergte, maar ook komen hier indrukwekkende kloven en grotten voor. Hoewel de bergen niet zo hoog zijn als in Wallis of de Berner Alpen, laten de gemzen zich hier toch regelmatig zien. Er worden zelfs speciale tochten vroeg in de ochtend georganiseerd om de dieren te kunnen spotten.
7. Neuchâtel
Het gebied Neuchâtel, in de Zwitserse Jura, is verdeeld in drie gebieden: het wijngebied rondom het Meer van Neuchâtel, het berggebied met toppen tot 1.000 meter en het valleigebied. Het gebied is geschikt voor mensen die willen zwemmen, wandelen en genieten van de stranden bij het meer. Je kunt een bezoek brengen van veel natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Gorges de l’Areuse, maar ook vind je er veel historische mijnen, molens en musea.
8. Tessin
In het zuidelijk gelegen Ticino vind je een zeer verrassend gebied. Dit gebied is het Italiaanstalige gedeelte van Zwitserland en de mensen gedragen zich hier ook echt Italiaans. De huizen vóór de Gotthardtunnel zijn vaak van hout, voorbij de Gotthard kom je terecht in Tessin en zie je hier typisch Italiaanse huizen. Wanneer je gaat wandelen kom je imposante bergen, mooie bossen, idyllische dorpjes en watervallen tegen.
9. Bergpassen in Zwitserland
Je kunt over de bergpassen van Zwitserland prachtige wandeltochten maken. Als je geen geen haast hebt om op je vakantiebestemming te komen, kun je de Gotthardpas rijden, deze bevindt zich op meer dan 2.100 meter hoogte en heeft prachtige wandelpaden. Zoals de Splügenpas, Albulapas, Julierpas en San Bernardinopas. Er zijn er veel en hebben allemaal een prachtig stukje natuur. Bekijk hier ons complete aanbod vakantiehuizen Zwitserland.