Top 10 plekken in Tsjechië die je moet hebben gezien

1. Praag

De hoofdstad van Tsjechië zit vol met culturele bezienswaardigheden en tijdens een stedentrip kun je dagenlang lopen door de prachtige middeleeuwse straatjes en gebouwen. In Praag vind je veel lekkere restaurants, lange winkelstraten en gezellige cafés, maar het toppunten zijn de 14de-eeuwse Karelsbrug, de astronomische klok op het Oude Stadsplein en het kasteel van Praag.

2. Boheems Paradijs

Dit prachtige natuurgebied vind je in het noordoosten van Tsjechië. De naam kreeg het natuurlijk niet voor niets, dit is een schitterend natuurgebied en is een ideale plek voor mooie wandeltochten en nog meer buitenactiviteiten. Je kunt er hoge uitzichtpunten bezoeken, hetgeen een pracht zicht heeft. Een andere aanrader is Hruboskalsko, een van de mooiste plekken van het Boheems Paradijs.

3. Pilsen

Pilsen! Je mag drie keer raden waar deze stad, gelegen in het westen van Tsjechië, bekend om staat. Het Pilsner bier natuurlijk! Je kunt hier een bezoekje brengen aan meerdere brouwerijen. De bekendste is de bierbrouwerij van Pilsner Urquell en is zeker een aanrader om een rondleiding te doen.
4. Kutná Hora
Dit prachtige plaatsje Kutná Hora vind je op ongeveer een uur rijden van Praag. Het is een van de meeste bezochte plekken in Tsjechië. Dat hebben ze te danken aan het prachtige oude centrum vol middeleeuwse schatkamers. Van oorsprong is dit een mijnstadje en wordt omsingeld door oude zilvermijnen. Het oude centrum is benoemd als Werelderfgoed door UNESCO en is het bezoeken zeer zeker waard. Waar je zeker heen moet gaan is de populaire Beenderen Kerk.
5. Moravië
In het oosten van het land vind je Moravië, een ideale vakantiebestemming voor toeristen die een vakantie willen met veel rust. Er zijn geen grote campings maar kleine kampeerplekken bij de lokale boeren. Op deze manier maak je snel kennis met de lokale tradities. Vooral voor mensen die van natuur houden is Moravië een aanrader.
6. Český Krumlov
Český Krumlov is een klein middeleeuws dorpje uit de 13de eeuw waar je veel kronkelende steegjes vindt die langs mooie huisjes en veel andere bezienswaardigheden leiden. Door alle steegjes en paadjes ga je er verdwalen, waardoor je juist langs de leukste restaurants en cafeetjes komt. Ook kun je met een gids op pad gaan en alles horen over de geschiedenis van dit prachtige stadje.
7. Reuzengebergte
Ben je helemaal weg van actieve vakanties? Ga dan richting het Reuzengebergte, dit is een beschermd natuurgebied op de grens van Polen en Tsjechië. Het is een gebergte van 60 kilometer lang en 20 kilometer breed. Van diepe ravijnen tot hoge pieken en van prachtige watervallen tot groene berghellingen. Het is een prachtplaatje om te zien en zeker een aanrader. In de zomertijd kun je er heerlijk fietsen en hiken en in de wintertijd kun je hier uitstekend snowboarden, skiën en langlaufen.
8. Brno
Brno is de grootste stad van regio Moravië. Het is hier minstens zo gezellig als in Praag, het stikt van koffiebarretjes, designwinkels en brouwerijen. Ook maak je hier kennis met echte Tsjechische tradities, wat ook echt leuk is. Een van de meest leuke dingen die je in Brno kunt doen is een ondergrondse tour van Wiseman Free Tour, waar je een bezoekje brengt aan het ondergrondse netwerk vol tunnels, cryptes en kelders.
9. Lipnomeer
Het Lipnomeer is een populaire bestemming onder gezinnen. Het is een groot stuwmeer wat wordt omringd door leuke campings en vakantiehuizen. In de omgeving kun je hier heerlijk varen en zwemmen, maar ook leuk om te doen is een fiets huren en op pad gaan naar gezellige dorpen en prachtige stranden.
10. Kasteel van KarlŠtejn
Ben je in Praag en heb je nog tijd over, ga dan naar het dorpje Karlštejn. Het Hrad Karlštejn is een van de mooiste kastelen van Tsjechië en moet je een keer gezien hebben. Dit kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd op een rots en werd gebruikt om de juwelen van Karel IV te beschermen. Het ligt prachtig tussen de bossen en het lijkt als je in een sprookjeswereld zit. In Tsjechië zijn er gigantisch veel kastelen maar weinig zijn zo mooi als deze.