Vakantiehuis huren langs het Pieterpad

Vakantiehuis huren langs het Pieterpad

Ben je voornemens het Pieterpad, de bijna 500 lange wandeltocht van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg bij Maastricht? Wat een goed idee! Deze unieke wandeling is opgedeeld in 26 verschillende etappes. Voor tussen de etappes door kun je eenvoudig een vakantiehuis huren en de volgende dag weer uitgerust verder gaan.
​​​​​​​Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. Dagelijks zijn er vele wandelaars op pad om de route te lopen. Het pad loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, maar kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. Het pad wordt overal goed aangegeven met veel bordjes onderweg. Tevens zijn er boekjes te koop met alle informatie en de volledige route in beide richtingen.

Het onstaan van het Pieterpad

Het Pieterpad is bedacht door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens en in officieel 1983 geopend. Bertje woonde in Groningen, Toos in Tilburg . Zij liepen veel in het buitenland omdat er in Nederland geen langeafstandswandelingen waren. Zij bedachten daarom een route van Groningen naar Tilburg, maar gaande weg werd die aangepast van Pieterburen naar de Sint Pietersberg.

Het Pieterpad lopen

Het Pieterpad is verdeeld in 26 routes. Elk begin- en eindpunt is gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Je kunt dus zo af en toe een etappe lopen of meerdere etappes achter elkaar, precies wat jij wilt. Loop je meerdere dagen achter elkaar, dan kun je bijvoorbeeld een vakantiehuis huren en de volgende dag weer verder gaan. De etappes zijn bovendien zo gemaakt dat je ook eenvoudig meer of minder kunt lopen en zo je eigen (lengte van de) etappes kunt creëren.
De route van het Pieterpad
Het beginpunt van het Pieterpad is in Pieterburen, vlakbij het Zeehondencentrum in het Noorden van Groningen. Vanaf hier ga je over verharde en onverharde wegen en paden door het Nederlandse landschap, dat je continu ziet veranderen. Elk deel heeft zo weer zijn eigen charme. In Groningen zie je veel groene weide, molens, kerkjes en kanalen. In Drenthe wandel je langs koeien in de wei, door bossen en over heide. In Overijssel is het net eventjes weer anders en wandel je door een heuvelachtig heidelandschap. In Gelderland ga je door de Achterhoek en zie je veel kastelen, dan ga je een stukje door Duitsland door een heuvelachtig terrein en in Limburg volg je vooral de Maas en door een heuvelachtig landschap.
Beste tijd om het Pieterpad te lopen
In principe maakt het niet uit wanneer je het Pieterpad loopt. Je kunt er het hele jaar wandelen, alles is openbaar. In de zomer is het drukker en kun je veel mensen tegenkomen. Alles is dan begroeid en prachtig groen. In de winter is het een stuk rustiger en bovendien kaler dan in de zomer, maar ook dat heeft zo weer z’n charmes. Het zal ook geen verrassing zijn dat het in de weekende drukker is dan doordeweeks.
De mooiste etappes van het Pieterpad
Vraag 10 wandelaars van het Pieterpad en je zult 10 verschillende antwoorden krijgen. Veel genoemde etappes zijn echter wel etappe 4, van Zuidlaren naar Rolde, wanneer je door het Nationaal Park Drentsche Aa wandelt, etappe 10, van Ommen naar Hellendoorn, een mooi heuvelachtig land met prachtige uitzichten vanaf de Besthmenerberg en de Archemerberg, en etappe 25, van Sittard naar Strabeek, een heuvelachtig gebied met mooie dorpjes, zoals Terstraten.